Solcelleanlæg: Bliver det dyrere i 2025?

Prisfald på solpaneler fortsætter, men nye tilslutningsgebyrer kan påvirke økonomien for større anlæg.

Det hurtige svar vil være, at det næppe får betydning for dig, medmindre du vil lave et solcelleanlæg, der producerer mere el, end du kan forbruge i øjeblikket.

Inden for de seneste par år, har vi set et markant fald i priserne på solpaneler og invertere. Men vil denne tendens fortsætte i 2025? Svaret på dette spørgsmål afhænger af flere faktorer, herunder udviklingen inden for solteknologi og omkostningerne ved tilslutning til elnettet.

 

Priser på solpaneler og invertere

Priserne på solpaneler og invertere har oplevet betydelige fald i de seneste to år. Dette skyldes primært teknologiske fremskridt og øget konkurrence på markedet.

Men er bunden nået? Det er svært at forudsige, da priserne på solpaneler og invertere kan påvirkes af mange variable, herunder råmaterialepriser, produktionsomkostninger og efterspørgslen på solenergi. Vores bedste bud er, at vi stadig forventer prisfald, men måske ikke lige så store som tidligere.

 

Tilslutningsgebyrer

En faktor, der allerede nu kan forudses at have en indflydelse på solcelleanlægspriser i 2025, er omkostningerne forbundet med tilslutning til elnettet. Elnettet er oprindeligt designet til at levere elektricitet fra produktionssteder til forbrugere, men med indførelsen af solenergi kommer strømmen nu fra mange forskellige steder i elnettet, hvilket kræver udbygning af nettet.

Det er også værd at bemærke, at der er en samtidighedsfaktor på forbrug, men ikke for produktion. Det betyder, at der skal betales for den belastning, som solcelleanlægget påfører elnettet.

Indtil nu har det været gældende, at man som C-kunde kunne få lov til at tilslutte op til 50 KWh anlæg eller op til leveringsomfanget på ejendom (dvs. ens ampere tilslutning) Som B-lav kunde kunne man ligeledes få lov til at tilslutte op til leveringsomfanget på sin ejendom.

Fremadret vil det blive ændret og de tilslutningbidrag bliver følgende:

2025 nyt tilslutningsbidrag:

  • For C-kunder er der et maksimum på 45 % af leveringsomfanget, hvorefter der skal betales et gebyr på 825 kr./kW (baseret på 2023-priser).
  • For B-kunder er der et maksimum på 80 % af leveringsomfanget, hvorefter gebyret er 600 kr./kW (baseret på 2023-priser).

Det har igennem flere år været gældende, at den bedste økonomi ved solcelleanlæg opnås ved en dimensionering af anlægget, der sikrer, at størstedelen af produktion fra solcellerne går til eget forbrug i stedet for til salg på nettet.

Det sætter automatisk en begrænsning ved størrelsen af anlægget, som betyder, at de nye regler ikke får nogen betydning for økonomien i solcelleanlægget.

 

Ændringer i rådighedsbetaling for solenergi-installationer

Netselskaberne har anmeldt en ny løbende betaling for egenproducenter fra bl.a. solcelleanlæg i installationerne. Ordningen træder i stedet for rådighedstariffen. Metoden er endnu ikke godkendt af Forsyningstilsynet, og metoden forventes at blive ændret.

Ændringer:

  • Betaling ændres fra pr. kWh til pr. kW effekt.
  • Indføres fra 10 kW solcelleanlæg • Metoden er IKKE godkendt af Forsyningstilsynet og forventes ændret. Dansk Solcelleforening har gjort opmærksom på flere uhensigtsmæssigheder ved ordningen

Her illustreres de forventede ændringer i rådighedsbetaling for solenergiinstallationer for forskellige kundetyper fra 2025:

Eks:

Kunder Betaling indtil nu
(rådighedsbetaling)
Betaling ved ny model*

(egenproducentbidrag)

Husholdningskunde med 6kW solpaneler på taget 65 kr. pr. år plus moms i rådighedsbetaling Fra 2025 bliver denne betaling reduceret til 0 kr. pr. år
Erhvervskunde med fx 30 kW solpaneler (C-kunde) 65 kr. pr. år plus moms i rådighedsbetaling Fra 2025 ændres denne betaling til mellem 2.400 og 4.000 kr. pr. år
Erhvervskunde med fx 70 kW solpaneler (B-lav-kunde) 2.800-8.400 kr. pr. år ekskl. moms i rådighedsbetaling Fra 2025 ændres denne betaling til mellem 2.400 og 7.200 kr. pr. år ekskl. moms.

*) der er tale om indikative priser, dvs. de er ikke vedtaget endnu.

 

Ændringerne i rådighedsbetaling kommer til at gælde uanset. Hvornår du har etableret dit anlæg, vil derfor heller ikke have betydning.