Er din sol og vind sikret mod cyberkriminalitet?
Er du ejer af et større solcelleanlæg eller en vindmølle, er trusselsvurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste ”meget høj”. Det vedrører både cyberspionage og cyberkriminalitet samt ”høj” på cyberaktivisme.
Om man vil det eller ej, er der en stigende trussel på it-sikkerheden i forbindelse med styringer, online forbindelser m.v. der benyttes i forskellige vedvarende energianlæg, men også den fysiske sikkerhed er truet. Det skriver greenpowerdenmark.dk.
– Cyberkriminalitet rammer også private vindmøller og solceller. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om der pludselig er fremmede personer, der interesserer sig for din vindmølle? Eller observere du droner, der flyver ind over dit solcelleanlæg?
At du husker at låse døren til vindmøllen, fortæller energirådgiver hos Spiras, Kent Bisgaard.
Lovforslag om styrket beredskab
Danmarks nationale cybersikkerhedsstrategi udløber til årsskiftet – og skal fornys bl.a. med opfølgninger på NIS2- og CER-direktiverne.
Fra 1. januar 2025 kommer der efter alt at dømme nye krav til fysisk sikkerhed og cybersikkerhed på energianlæg – herunder vindmøller og solceller. Energistyrelsen har sendt et lovforslag om styrket beredskab i energisektoren i høring med 10. juli som deadline.
Årsagen til skærpelserne ligger i en kombination af geopolitiske spændinger og øget risiko for økonomisk kriminalitet. Kravene kommer også som konsekvens af, at Danmark skal implementere to EU-direktiver, NIS2 og CER, som hæver barren for de sikkerheds-og beredskabskrav, som myndighederne stiller til samfundets kritiske sektorer.
Sol og vind i fredstid
Energistyrelsen forventer, at flere end dobbelt så mange virksomheder som i dag bliver omfattet af beredskabskrav og fast tilsyn.
– Vindmøller og solceller er sat op i en stemning af fredstid, men nu kan vi konstatere, at ondsindede kræfter viser interesse for at styre energianlæggene, udtaler afdelingschef Peter Kjær fra Green Power Denmark til greenpowerdenmark.dk.
Danmark er et land, der bygger på tillid, men alle bør have en sund skepsis i forhold til, hvad der foregår på internettet. Forbryderne bliver stadig mere smarte, og alle kan blive ramt. Fra kæmpekoncerner til ejere af en enkelt vindmølle eller solcelle.
– Et tryk på et forkert link i en mail kan være det, det skaber problemer, så jeg vil til hver en tid anbefale en vis sund skepsis. Vi skal alle være mere opmærksomme, tilføjer Peter Kjær.
Spiras’ energiafdeling følger udviklingen tæt og vil informere om de konkrete krav, der forventeligt vil komme.
Spiras er medlem af Green Power Denmark, der giver løbende opdateringer om dette emne.
Har du spørgsmål eller ønsker om en vurdering af dit sikkerhedsniveau, er du velkommen til at kontakte Spiras energirådgivningen på tlf. 2382 5746.