I knap halvandet år har eltjek fra TjekEnergien udmøntet sig i betydelige reduktioner hos mange landmænds energiregninger. Nu høster også virksomheder uden for landbruget gevinster på det digitale værktøj. En café-ejer har eksempelvis kunnet spare omkring 10.000 kroner.
Der kan være store besparelser at hente på elregningen, hvis der skiftes leverandør.
Siden TjekEnergien lancerede et digitalt databehandlingsværktøj, har det været muligt at dykke ned i de ofte komplicerede elregninger, som både landmænd, virksomheder og private modtager.
Energiprisernes himmelflugt har gjort, at virksomhedsejere har fået øjnene op for mulige besparelser på energiregningerne. Den største besparelse, som et eltjek har kastet af sig hos en landmand, ligger på hele 33.000 kroner på årsbasis.
– Det er helt tydeligt, at der er kommet et stort fokus på at kunne gennemskue og få et præcist overblik over energiregningerne, som kan være kompliceret læsning. Vi kan konstatere, at der er rigtig mange el-handlere i markedet lige nu, og flere af dem søger reelt at låse virksomheder i dårlige aftaler, lyder advarslen fra Pieter Jans, digital udvikler hos TjekEnergien.
Han føjer til: – Ud fra de mange eltjek, som vi har foretaget, har det i mange tilfælde været muligt at opnå store besparelser ved at skifte leverandør, ligesom der også har kunnet opnås bedre vilkår og betingelser. Endelig har vi oplevet, at mange, der har fået foretaget et eltjek, også har kunnet høste gevinster ved at flytte forbruget af el til tider af døgnet, hvor priserne er lavere.
Stor besparelse hos caféejer
Den kompetence, som TjekEnergien har opnået med de mange eltjek, der er gennemført, efterspørges ikke længere kun af landmænd. Virksomheder i andre brancher har fået øje på værktøjet og er i gang med at få analyseret deres elregninger. Også her ses der tydelige eksempler på, at der kan høvles af regningen med den rette aftale. Eksempelvis har en caféejer fået beregnet en potentiel besparelsesmulighed på over 10.000 kroner.
Et eltjek kan – udover at opnå en besparelse på elregningen – også være første skridt hen mod etablering af et solcelleanlæg eller vurdering af andre besparelsespotentialer. Tjek har derfor ovenpå det digitale værktøj med eltjekket også iværksat mulighederne for solcelletjek.
Driftsøkonomikonsulent, Holger Mikkelsen, konstaterer, at der kan være god økonomi i at sætte gang i etablering af solceller og egenproduktion af el.
– For mange ses et solcelleprojekt som en risikoafdækning, for markedspriserne er jo nærmest rødglødende, så et solcelleanlæg giver god mening. Dertil kommer gevinsten med et bedre klimaregnskab, konstaterer Holger Mikkelsen.