Hvordan vil elprisen udvikle sig? Kent Bisgaard, der er energirådgiver i SLF, kigger i krystalkuglen.
Hvilken elpris skal man kalkulere med i fremtiden?
Det er et hyppigt spørgsmål i SLF’s energiafdeling, der kræver et kig i glaskuglen. Det er bare ikke altid, at man får det rigtige svar. Ingen kunne have forudset Putins invasion af Ukraine, med deraf følgende eksplosion af energipriserne på spotmarkederne. Derfor vil det aldrig være et spørgsmål, der har et entydigt svar på. Dog prøver vi alligevel at komme med en beskrivelse af det vi oplever på elmarkedet.
I perioden 2000 -2020 inden uroen i Ukraine, havde vi historisk set, en stabil spotpris på ca. 25 – 35 øre/kWh, uden de store udsving hen over døgnet (Tabel 2). Spørgsmålet lyder derfor ofte om vi kommer tilbage til de priser igen.
Man skal for det første forvente, at de meget store udsving vi det sidste par år har set i spotprisen hen over døgnet, er noget vi skal vænne os til, og som samtidig er noget vi skal tænke ind i vores eget forbrugsbehov.
Årsagen findes i det forhold, at vi selv producerer stadig mere billig strøm fra solcelleanlæg og vindmøller når det blæser meget, og solceller når solen skinner meget, som her i juni måned, hvor der er registreret rekord mange solskinstimer, siden man begyndte at registrere det i 1920.
Nu kan billig el fra solceller og vindmøller endnu ikke dække strømforbruget og den styrende faktor for elprisen har i mange år været gasprisen, som jo var lav så længe der var tale om billig russisk gas.
Elprisen fulgte gassens himmelflugt
I efteråret, da der var mangel på gas, bl.a. på grund af den russiske invasion af Ukraine og den kaotiske situation med de ødelagte gasrør i Østersøen, steg spotprisen på gas astronomisk, med den konsekvens at el spotprisen steg tilsvarende.
Som følge heraf iværksatte EU og især Tyskland en gigantisk indsats for at etablere modtage havne terminaler for LNG gas, Flydende naturgas, der importeres hovedsageligt fra Qatar og USA, i specialbyggede tankskibe.
Denne gas er dyrere, med de øgede omkostninger til transport og håndteringsanlæg.
Ser vi på spotprisen på gas Kurven (Tabel 1) tyder det på at logistikken og spotmarkederne er tilpasset til den nye virkelighed med en stabilisering på gasprisen i gennemsnit.
Et bud på en fremtidig spotpris på el vil være, at prisen ikke kommer tilbage i 25 -35 øre/kwh niveauet, men vil sandsynligvis se et nyt normalt niveau, dog lidt højere end før Ukraine krigen, hvilket gas futureprisen, handlet på den Hollandske gasbørs viser (Tabel 3).
Vurderingen fra energiteamet hos SLF, vil være at vi generelt skal vænne os til en højere el spotpris.
Tabel 1
Tabel 2
Tabel 3